פתן שחור
פתן שחור – מידע כללי
תיאור הנחש
הפתן השחור (Bitis arietans) הוא אחד הנחשים הארסיים והמסוכנים ביותר בעולם, והופעתו בישראל נדירה אך בהחלט קיימת באזורים החמים והיבשים של הארץ. פתן שחור הוא נחש גדול וארסי, המשתייך למשפחת הפתניים (Bittidae), שהפכה אותו לאחד הנחשים המוכרים ביותר. הפתן השחור נפוץ בעיקר באפריקה ובחצי האי ערב, אך ניתן למצוא אותו גם בצפון מזרח ישראל, במיוחד באזורים מדבריים כמו הנגב, הערבה ומדבר יהודה.
הפתן השחור שונה ממיני נחשים אחרים בזכות תכונותיו המיוחדות: גופו חסון ועבה, צבעו כחלחל-חום או אפור כהה עם דפוסי נקודות בהירות על גופו. הנחש יכול להגיע לאורך של 1.2 מטרים ועד 1.5 מטרים, והוא משדר כוח ופוטנציאל סכנה.
ביולוגיה והתנהגות
הפתן השחור הוא נחש קרקעי, כלומר הוא חי בעיקר על הקרקע ולא בגרמי העצים. הוא אוהב את חום המדבר ומעדיף להסתתר בצל בין סלעים, גבעות חוליות או בורות. הוא נחש הזוחל במרחקים גדולים על קרקעות יבשות ושטחים פתוחים, ולכן מצוי במקומות מסוימים של מדבר יהודה והנגב.
הפתן השחור לא פעיל בשעות קרירות ומחפש מקום חמים במהלך היום כדי לנוח. את רוב זמנו הוא מעביר במסתור או בתוך גבעות חוליות וסלעים. עם זאת, הפתן השחור מאוד פעיל בשעות הערב המאוחרות ובערב, כשהוא יוצא לשם חיפוש אחר טרף.
הפתן השחור הוא נחש בעל מערכת רעילה מאוד, שכן הוא משתמש בארס נוירוטוקסי וקרדיו-טוקסי שגורמים לפגיעות חמורות במערכת העצבים ובמערכת הלב. בנוסף לארסו, הוא ניחן בכישורים טבעיים המאפשרים לו להתגונן בצורה יעילה מאוד, והוא מגיב במהירות כאשר מאוימים על ידי יצור זר.
תפוצה בישראל
הפתן השחור נפוץ בישראל בעיקר באזורים חמים ויבשים, כמו המדבריות שבנגב, הערבה, מדבר יהודה ועמק חולה. הפתן נפוץ פחות באזורי צפון הארץ או האזורים העירוניים, אך בשל הימצאותו באזורים רחוקים, יש חשש ממפגש בלתי צפוי במקרים של חופשות בטבע או סיורים באזורים המדבריים.
הפתן השחור נפוץ בעיקר במקומות עם תנאי אקלים חמים, ולכן הוא נחשב לנחש שנמצא בעיקר בעונות הקיץ ובתקופות החמות של השנה. כיוון שמחפשים מים ומזון במקומות חמים, במקרים של מפגש עם בני אדם עלולה להתרחש הכשה מסוכנת.
סכנה לאדם – ארסי ומסוכן
הפתן השחור הוא נחש ארסי במיוחד, והכשתו יכולה להיות מאוד מסוכנת לאדם אם אינה מטופלת כראוי. רעל הפתן השחור מכיל חומרים נוירוטוקסיים וקרדיו-טוקסיים, שעלולים לגרום לפגיעה חמורה במערכת העצבים, הלב וכלי הדם. התסמינים הראשונים לאחר הכשה כוללים כאבים עזים, נפיחות, ירידה בלחץ הדם, סחרחורות, והרגשת חולשה כללית. אם לא יינתן טיפול מיידי, הכשת הפתן השחור יכולה להוביל לכשל נשימתי, איבוד הכרה ואפילו מוות.
הסיכון להכשת פתן שחור עולה במקרים בהם יש התקרבות ישירה אליו, במיוחד באזורים בהם יש סביבה סלעית או מדברית. עם זאת, הפתן השחור לא תוקף בני אדם באופן יזום אלא אם כן הוא מרגיש מאוים, ואם נתקל בבן אדם, הוא יכה במהירות על מנת להימנע ממפגש.
מינים דומים
הפתן השחור משתייך למשפחת הפתניים וניתן למצוא בישראל מספר סוגי נחשים דומים לו. המינים הקרובים ביותר לפתן השחור הם:
- צפע מצוי (Vipera palaestinae) – נחש ארסי נוסף הנפוץ בישראל, דומה לצפעון שחור.
- צפע ארצישראלי (Vipera israeli) – נחש ארסי נפוץ בעיקר באזורי הנגב.
- הנחש החולי (Psammophis sibilans) – מין לא ארסי, אך דמוי פתן, נפוץ באפריקה ובאזורים חמים אחרים.
תהליך הלכידה של הפתן השחור
לכידת פתן שחור דורשת ידע, ניסיון וציוד מתאים. אייל להב, לוכד נחשים מוסמך ומנוסה, מבצע את כל הלכידות של הנחשים בצורה מקצועית ובטוחה, תוך שמירה על הבטיחות האישית של הלקוח ושל הנחש עצמו. כל הלכידה מתבצעת תוך שמירה על כללי הבטיחות, זיהוי מדויק של הנחש והסרה מהירה ובטוחה.
ההליך כולל:
- זיהוי הנחש – אייל מבצע אבחון מדויק לזיהוי הנחש על פי מאפיינים גופניים, תנועות והתנהגות.
- הכנה לציד הנחש – אייל מתכנן את הדרך להוצאת הנחש בצורה מהירה ובטוחה, תוך שימוש בציוד המתאים (כפפות, רשתות, חוטים).
- לכידה והסרה – הלכידה מתבצעת בצורה מבוקרת, כך שהנחש נתפס בעדינות ונעבור אותו לסביבה בטוחה עבורו.
יתרונות השירות של אייל להב לוכד נחשים
- ניסיון של 35 שנה: אייל מבצע את הלכידות בצורה מקצועית ובטוחה, תוך שמירה על כללים מחמירים של בטיחות.
- שירות 24/7: לא משנה מתי מצאתם נחש, אייל זמין להעניק פתרון מיידי לכל סוגי הנחשים.
- הכשרה מקצועית: עם רישיון מטעם רשות הטבע והגנים, אייל מבצע את הלכידות בהתאם להנחיות החוק.
- הגעה מיידית: מהירות הגעתו של אייל מבטיחה טיפול מהיר ויעיל במצבי חירום.